Skip to main content

BUK Ouderen - 2021

In samenwerking met het ouderenprogramma ‘Lente op ’t Plein’ organiseert Beverwijk Uit de Kunst op vier maandagmiddagen enkele highlights uit het kunstzinnige en culturele aanbod voor senioren. Alle activiteiten zijn gratis. We vragen je wel even te reserveren als je wilt meedoen. Maak snel je keuze uit het onderstaande aanbod!

Fruitig schilderen

Maandag 7 juni 2021 van 15:00 tot 16:30 uur

Exclusief voor bewoners van Nieuw Akerendam organiseert Beverwijk Uit de Kunst in samenwerking met Lente op ’t Plein de workshop Fruitig schilderen voor senioren.

In deze kleurrijke acrylverfworkshop gaat kunstenaar en beeldend docent Yvonne van Zomerdijk met de deelnemers na een korte uitleg op zoek naar een bijzondere invalshoek om fruit en/of groente naar waarneming te schilderen. Snijden, schillen en pellen, de mogelijkheden zijn eindeloos. De workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Materiaal is aanwezig.

Deze activiteit wordt aangeboden door: Nieuw Akerendam in samenwerking met Yvonne Zomerdijk

Deelname exclusief voor bewoners van Nieuw Akerendam. Aanmelden kan ivia de interne nieuwsbrief van Nieuw Akerendam.


Beek als bron

Maandag 14 Juni 2021, 14:00-15:30 uur

Truus Zonneveld van de Stichting Kunst en Cultuur Beverwijk neemt de wandelaars mee langs delen van de wandeling ‘De Beek als Bron’, een route langs boven- en ondergrondse beken in Beverwijk, Heemskerk en Wijk aan Zee. Onderweg bestookt Truus haar deelnemers met informatie over het landschap, de cultuurhistorie en de plantjes onderweg. De rondwandeling (hooguit 5 km) doet onder andere Scheijbeek, Westerhout en het Duinpark aan.

Startpunt: Scheijbeek aan de Velserweg 2 te Beverwijk (gedetailleerde informatie ontvang je na aanmelding van Truus)

Lees meer informatie

Over de Beek als bron:
Beek als Bron wil de vergeten en verwaarloosde waterlopen in de binnenduinrand weer in ere herstellen. Van alle waterlopen in Beverwijk en Heemskerk is de Scheijbeeck wel een heel bijzonder exemplaar. Vandaar dat hij bij de aftrap van het project In 2008 de hoofdrol speelde in de kunstwandeling ‘Beek als Bron’. In 2010 werd de BeekalsBron-wandelroute bewegwijzerd. In 2015 werd de gelijknamige app gelanceerd, en in 2018 verscheen een nieuwe wandelgids. 

Deze activiteit wordt aangeboden door: Stichting Kunst en Cultuur Beverwijk

Reserveren verplicht!
(online of bij de klantenservicebalie van de bibliotheek) 


Leestafel Kunst in Boeken

Maandag 21 juni 2021 aanvang 14:00 uur (online)

De maandelijkse ‘leestafel’ van de bibliotheek – je weet wel, dat maandelijkse online boekenprogramma waarin je aan de hand van een thema wordt getipt over allerlei boeken – is tijdens de Beverwijk Uit de Kunst geheel gewijd aan ‘kunst in boeken’.  

Het presentatiekoppel Jaap Tesselaar en Isa van Klaveren maakten een keuze uit de stapel boeken waarin een kunstwerk een belangrijke rol speelt. Dat kan van alles zijn: een schilderij, tekening, bouwwerk, een muziekstuk, een liedje, een band of orkest, een schilder of zanger. Maar zij hebben ook oog voor boeken waarin kunst onnadrukkelijk, soms bijna achteloos een rolt speelt. Zoals bijvoorbeeld de jazzmuziek in het werk van Murakami. Of de New Yorkse kunstscene bij Rita Mae Brown (Rubyfruit Jungle) of prominenter in de bestseller Max Mischa en het Tet offensief van Johan Harstadt. Dichterbij huis maken schrijvers als Bert Natter en Auke Hulst je op een terloopse, vanzelfsprekende manier deelgenoot van hun liefde voor klassieke en popmuziek. Met als bonus ook enkele dichters.

Lees meer informatie

Kruisbestuiving 

In sneltreinvaart behandelen Isa en Jaap verder het fenomeen ‘kunstenaarskringen’ en ‘smeltkroezen’ waarin schilders, schrijvers, componisten ergens (in Parijs, New York, Londen, Amsterdam of Alkmaar) samenklonteren en elkaar inspireren en zich een culturele voorhoede wanen van een nieuwe tijd. Vooralsnog staan gepland: de jaren twintig in Europa en Amerika en de jaren vijftig/zestig in Amsterdam, Parijs en New York. Van de Muiderkring en de Italiaanse Renaissance tot de Leidseplein-scene. 


O ja, natuurlijk zijn er ook boeken waarin een schilderij of compositie een hoofdrol speelt, of de kunstenaar zelf.  Ook die passeren de revue. Het puttertje van Donna Tart bijvoorbeeld, of het ook verfilmde Het meisje met de parel. Verder tal van dichters die zich suf dichtten over prachtige schilderijen. Je krijgt ook afbeeldingen te zien en muziek te horen die verband houdt met de besproken boeken. 
 

Het is in ieder geval weer lekker veel. Maandag 21 juni online van 14.00 uur tot 15.30 uur. 

Deze activiteit wordt aangeboden door: bibliotheek IJmond Noord

Reserveren verplicht!
(online of bij de klantenservicebalie van de bibliotheek) 


Het Generatie Atelier

Maandag 28 Juni 2021 van 14:00 tot 15:30 uur

10-METER-TIJD-TAFEL
Een bont gezelschap van jong en oud tekent haar verlangens op. Het gaat om toekomstverwachtingen en doelen die je graag wilt bereiken. 

Onder de toren van de grote kerk, staat een lange tafel met 10 meter papier en teken- en schildermateriaal, waar mensen aanschuiven van verschillende generaties. Ze inspireren elkaar met mogelijkheden, kunnen en ‘anders zijn’ en maken samen een vertaling van ‘leef tijd’ in beeld.

Lees meer informatie

Want je leert iedere dag!

In september publiceert ‘Roetz’ een uitgave over ouderdom. De 10-meter-tijd-tafel kan voor deze publicatie beeld leveren.

Verzamelen voor jong (vanaf 8 jaar) en oud bij de Grote kerk (Wijkertoren) op het Kerkplein.

Deze activiteit wordt aangeboden door: De Grote kerk in samenwerking met Nikki Kröder

Reserveren verplicht!
(online of bij de klantenservicebalie van de bibliotheek)